Ribut Tropika Sonamu Akan Melanda Malaysia?

on 07 Januari 2013

Ribut Tropika Sonamu Akan Melanda Malaysia?
Kelajuan ribut Sonamu yang semakin menurun
Ribut Tropika Sonamu Akan Melanda Malaysia? Mengikut ramalan dari Jabatan Meterologi Malaysia, satu ribut tropika (Sonamu) yang dikesan dijangka akan berlaku di negeri pantai timur terutamanya Terengganu.

Kedudukan terkini ribut Tropika (SONAMU) dikesan pada Latitud 6.7 U dan Longitud 108.4 T, pada jam 8:00 pagi 7 Januari 2013, kira-kira 592 km ke Timur Laut Dungun, Terengganu

Permulaan ribut Sonamu ini dijangka bermula pada 8 Jan 2013 pada jam 7.00 petang dengan hujan lebat peringkat kuning selama beberapa hari.

Antara kawasan yang dijangka dilanda ribut tropika Sonamu ini ialah di kawasan timur laut Dungun, Terengganu. Para penduduk dan nelayan dinasihatkan untuk tidak turun ke laut bermula 8 January 2013 ini.

Menurut Pengarah Pusat Ramalan Cuaca, Jabatan Metereologi Malaysia, Mohd Helmi Abdullah, ribut Sonamu itu akan menjadi perlahan (namun tetap berbahaya) ketika menghampiri pantai timur Malaysia.

Antara negeri lain yang dijangka turut merasai tempias ribut Sonamu ini ialah Kelantan, Pahang dan Johor.

Ribut Tropika Sonamu Akan Melanda Malaysia
# Menurut info, ribut Sonamu yang melanda Filipina telah menyebabkan negara tersebut kehilangan beberapa nyawa dan 500 orang dikatakan telah kehilangan tempat tinggal.
Ribut Tropika Sonamu Akan Melanda Malaysia?
~Salam mesra dari yastro~
Ranking: 5
 
© Yastro.net All Rights Reserved