Benarkah air diMalaysia selamat?

on 26 Januari 2011

Penapis air pembawa mudaratROOWINA bersama pelajar KJP meminum air terus daripada paip sebagai bukti air yang dirawat Syabas selamat diminum di Kuala Lumpur semalam.
KUALA LUMPUR - Tahukah anda penggunaan penapis air yang tidak diselenggara dengan baik boleh membahayakan kesihatan penggunanya?
Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), dua tahun lalu mendapati, penapis air boleh menghilangkan klorin sehingga menyebabkan berlaku pembiakan bakteria.
Menurut Pengarah Eksekutif Bahagian Kualiti Air Syabas, Roowina Merican A. Rahim Merican, air yang dibekalkan pihaknya adalah berkualiti tinggi namun pemasangan penapis air memberikan kesan sebaliknya.
"Kita memang tidak menggalakkan orang ramai memasang penapis air kerana air yang kita bekalkan memang terbaik dan menepati piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)," katanya.
Sumber: Kosmo!

  Arghhhh...Terkejut gak bila baca berita ni...bio bebeno ni? Air yang dipasang filter tak selamat sekiranya tidak diselenggara dengan baik? Ooo...maknenya kene selalu tukar le filter air tu yekk...jangan dah penuh dengan keladak /lumpur baru nak tukar. Tahniah le kat Syabas, sebab berjaya mendapatkan pengiktirafan dari WHO....
 Tapi tang ayat air yang dibekalkan berkualiti tinggi rasanya macam agak meragukan lerr..mana taknyer, air yang masuk kedalam rumah tu biasanya berwarna agak coklat. Warna coklat?? Mende tu? Karatttt? 
Biasanya kita terpaksa meletak 2 jenis penapis air. Satu kat luar yang khusus utk tapis segala jenis bahan/kekaratan yang masuk (yang ni kene seminggu sekali tukar)...satu lagi penapis kat dapur yang memang dikhaskan untuk dimasak atau diminum( tapi kalau pakai bioaura cam mane yekk?,tuka ikut schedule yang diaorang bagi atau?)
So,aku rasa ragu la sebab statement tu macam konpiden je kata air yang masuk kat umah aku tu betul2 bersih. Ke aku yang salah faham nih? Kalau aku salah,tolong perbetulkan...Mungkin kalau tadah/amik air yang baru keluar dari tempat diaorang proses tu memang betul le bersih. 
Aku tengah dok pikir nih...camne ngan air yang disupply tu, terpaksa melalui perjalanan yang jauh,melalui  terowong besi yang dah karat giler.. pas tu diaorang kata air tu air bersih....masih bersih lagi ke? Ade ke rakan2 yang tau atau nak share info nih? 
Aku tau,skg ni diaorang ade buat pertukaran pipe tu dengan pipe jenis pvc (nak elakkan karat)..tapi bukan semua kan? 
Aku rase konpius lerr....sape nak jawab nih??? errr kalau ayat yg aku tulih tu tunggang langgang sori la yekk...maklum le penulis x de tauliah..kekekeke...

p/s: Minah baju biru (kanan) tu,sekali pandang cam Adibah Nor jekk...he3!!!

Ranking: 5
 
© Yastro.net All Rights Reserved