Kerana Bosan Lelaki Jepun Berperang Di Syria

on 11 Januari 2013


Kerana Bosan Lelaki Jepun Berperang Di Syria

Kerana Bosan Lelaki Jepun Berperang Di Syria | Kerana bosan dengan pekerjaan beliau sebagai pemandu lori dengan rutin memandu dari Osaka sehingga keTokyo atau Nagasaki, mengangkut beban tangki petrol, air bahkan coklat, Toshifumi Fujimoto akhirnya memutuskan untuk "bercuti" ke medan perang.

Fujimoto,45, lelaki berperawakan agak gempal ini mengambil risiko melalui detik-detik yang memacu adrenalin diri dengan melakukan perkara yang sangat luar biasa dalam hidupnya sebelum ini.

Lelaki ini adalah atau mungkin satu2nya "pelancong perang" di Syria.

Dengan tahap kebosanannya menjalani rutin sebagai pemandu segera hilang bahkan telah digantikan dengan hari-hari yang sangat menegangkan dengan "seru" pada bila-bila masa di jalan-jalan Syria di mana di negara itu adalah tempat dia dicabar ketika ini. Syria merupakan tempat baru Fujimoto yang mencabar setelah beliau melalui kawasan konflik lain di Timur Tengah.

Fokus utama Fujimoto adalah mengambil gambar dan merakam video sambil mengelakkan peluru yang mendatang tanpa belas kasihan.

Sebelum sampai ke Syria, tahun lalu Fujimoto telah berada di Yaman semasa demonstrasi rakyat yang berlaku di depan kedutaan besar AS di Kaherah Mesir, berikutan kejatuhan Presiden Husni Mubarak. Pada akhir tahun ini, Fujimoto merancang untuk menemui Mujahidin Taliban di Afghanistan.

Tetapi ketika ini, dia telah dua minggu (mungkin telah lebih atau telah pulang sewaktu artikel ini disiarkan) beliau menikmati pelancongan di bandar Aleppo, salah satu medan perang paling sengit di Syria, "bermain-main" bersama-sama para Mujahidin di bawah muzik terbaik iaitu dentuman bom dan tembakan.

Dengan memakai pakaian seragam ala tentera Jepun dan "bersenjatakan" kamera dan video, Fujimoto berada di hadapan medan tempur. Setiap pagi dia mendokumentasikan perang yang sedang berlangsung di salah sebuah bandar yang terbesar Syria itu.

Fujimoto, tidak mampu bercakap dalam bahasa Inggeris, apatah lagi bahasa Arab, beliau hanya boleh diwawancara dengan Google Translate sahaja.-satu sifat/contoh terbaik, bahasa bukan halangan untuk melakukan apa saja!

"Saya selalu pergi sendiri, kerana tidak ada pembantu pelancong yang mahu pergi ke medan perang ini. Ini sangat menarik, dan adrenalin terpacu tidak seperti biasanya," katanya dengan penuh bersemangat.

"Di Syria, lebih bahaya untuk menjadi wartawan daripada pelancong," katanya, sambil menggambarkan keadaaan itu. "Setiap pagi saya berjalan 200 meter untuk berada di barisan hadapan dan saya di sana berada di barisan tempur bersama para tentera Pembebasan Syria (FSA)."

"Ini membuat saya kagum, dan saya menikmatinya," katanya. Dalam suatu kesempatan, Fujimoto juga mengambil gambar para Mujahidin Syria yang sedang bertebaran di jalan-jalan sekitar bandar Aleppo.

"Kebanyakan orang mengira saya ini orang Cina, dan mereka menyapa saya dengan bahasa Cina," kata beliau sambil tersenyum.

Fujimoto, Pelancong Perang di Syria

Semasa pertempuran sedang sengit berlaku, dia mengambil kesempatan untuk mendokumentasikannya, namun jika situasi bahaya para Mujahidin memperingatkan para orang awam atau sesiapa yang bukan pejuang untuk beredar.

Namun dia sering mengabaikan peringatan itu dan tetap berusaha mengambil gambar yang kemudian akan dishare di Facebooknya. Dia tidak takut mati.

"Saya bukanlah sasaran para penembak tepat kerana saya adalah pelancong, tidak seperti kalian para wartawan," katanya kepada wartawan AFP. "Selain itu, Saya tidak takut sama ada mereka menembak saya atau mereka mungkin membunuh saya. Saya adalah kombinasi samurai dan kamikaze."

Fujimoto bahkan tidak menggunakan helmet atau jaket anti peluru sebagai pelindung.

"Itu sangat berat ketika digunakan untuk berlari dan lebih menyenangkan jika pergi ke kawasan pertempuran tanpa mengenakan apa-apa (pelindung). Selain itu, ketika mereka menembak itu sangat menyenangkan dan menarik."

Dalam foto-foto yang dishare di akaun Facebooknya, kelihatan dia sering bersama Mujahidin dan kanak-kanak Syria. Di antara fotonya menunjukkan dia sedang menembak bersama Mujahidin, namun tidak ada maklumat sama ada dia sedang belajar menembak atau turut sama dalam menembak pasukan rejim.

Fujimoto berkata bahawa majikannya tidak tahu dia sekarang berada di Syria. "Saya hanya memberitahu kepada mereka saya pergi ke Turki untuk bercuti. Jika saya mengatakan mereka yang sebenarnya, mereka akan mengatakan kepada saya bahawa saya benar-benar gila."

Mungkin ramai orang akan mengatakan dia gila, tetapi mereka itu tidak tahu bahawa pekerjaan dan kehidupan keluarga adalah akar kesedihannya yang membuat dia ingin mencari hidup baru.

Fujimoto telah bercerai dengan isterinya, dan berkatam"Saya tidak mempunyai keluarga, tidak ada teman, tidak ada teman wanita. Saya bersendirian dalam hidup ini."

Tetapi dia mempunyai tiga anak perempuan yang tidak pernah dia lihat selama lima tahun, "bahkan tidak di Facebook atau Internet, tidak ada. Dan itu adalah kesedihan saya yang mendalam," katanya sambil mengusap air matanya.

Fujimoto, rakyat Jepun Yang Prihatin di Syria

Sebab itulah dia membayar insurans nyawa dan "Saya berdoa setiap hari bahawa, jika sesuatu terjadi pada saya, anak-anak perempuanya mungkin akan mendapatkan wang insurans dan mampu hidup dengan selesa."

Fujimoto tidak pernah menjual gambar-gambar atau rakaman yang dia ambil selama dia melancong di medan perang ini. Dia telah menghabiskan wang hingga USD 2500 dari poket peribadinya untuk terbang ke Turki. Kemudian mengeluarkan USD 25 sehari untuk bayaran penginapan di sana.

Selama di Aleppo, dia telah pergi pelbagai medan tempur seperti di daerah Amariya, Salahuddin, Saif al-Dawlah, Izza. Walaupun dia senang mengambil gambar di tempat konflik ini dan menyebarkannya, tetapi ada gambar yang membuatnya terpaku dan berkaitan dalam fikirannya.

Ketika dia membuka fail di laptopnya, dia menunjukkan sebahagian tubuh anak perempuan kecil berumur 7 tahun mati di Saif al-Dawlah akibat ditembak oleh penembak tepat rejim. Dia membayangkan, betapa sedihnya kehilangan puteri yang dicintai.

"Saya sayang kepada kanak-kanak, tetapi Syria bukanlah tempat bagi mereka. Sebuah bom boleh meragut nyawa mereka bila-bila masa," katanya yang kemudian diajak oleh mujahidin untuk bergabung dengan mereka di Salahuddin dan akan turun ke jalan menuju tempat di mana bunyi tembakan terdengar untuk melanjutkan "cutinya" di mana dia boleh merasakan hidup yang lebih hidup.

Inilah Fujimoto, orang Jepun yang rela menghabiskan wang untuk pergi ke medan perang. Demi mencari kehidupan yang lebih hidup, melupakan segala kepenatan dan kesedihan dalam hidupnya. Tidak takut mati atau takut rugi harta.

Namun bagi seorang Muslim, medan Jihad bukanlah seperti filem aksi di Hollywood yang hanya untuk ditonton, atau "tempat pelancongan" yang hanya untuk "refreshing." Ada perniagaan sejati yang menggiurkan di sana yang ditawarkan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala.

"Wahai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (Iaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui . Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar. " (Q.S As-Saff [61]: 10-12).

Maka tidak Tertarikkah dengan janji ini?

"Dan siapakah orang yang lebih benar perkataan (nya) dari pada Allah?" (Q.S An-Nisaa '[4]: 87)

-Sumber asal, edit by yastro.
# Seriusly, selama ini aku sendiri tidak pernah terfikir untuk kemedan perang seperti lelaki ini, walaupun hanya untuk mengambil gambar.

Kerana Bosan Lelaki Jepun Berperang Di Syria
~Salam mesra dari yastro~
Ranking: 5
 
© Yastro.net All Rights Reserved