Asteroid Sebesar Kolam Bakal Datang Selepas Meteor Russia

on 16 Februari 2013

Asteroid Sebesar Kolam Bakal Datang Selepas Meteor Russia

Asteroid Sebesar Kolam Bakal Datang Selepas Meteor Russia | Selepas sebuah meteor terhempas kebumi semalam di Russia, kini satu lagi objek dari angkasa iaitu sebuah asteroid dengan saiz sebesar kolam renang Sukan Olimpik pula dikatakan sedang menghampiri bumi pada jarak kira-kira 27,700 kilometer, antara jarak terdekat pernah diramalkan bagi objek bersaiz demikian lapor Sinar Harian.

Asteroid itu juga dikatakan boleh dilihat dalam keadaan gelap hanya dengan menggunakan menggunakan teleskop sahaja.

Semalam sebuah meteor dari angkasa terhempas di timur Rusia, mengejutkan ramai dan mencederakan lebih 1,000 orang.

Alan Fitzsimmons dari Universiti Queens Belfast memberitahu BBC, asteroid sebesar kolam renang itu tiada kaitan dengan kejadian yang menimpa Rusia semalam, sebaliknya ia hanya  kosmik secara kebetulan muncul.

Asteroid akan mengorbit matahari dalam tempoh 368 hari iaitu tempoh yang sama bagi tahun di bumi tetapi ia tidak akan mengorbit melalui satah yang sama sepwrti bumi.

Ia bagaimanapun dikatakan bakal jatuh ke arah timur Lautan Hindi dan boleh disaksikan dari Eropah Timur, Asia dan Australia. 
#  Boleh dilihat di Asia?? Maknanya kat tempat kita boleh tengok juga la kot, nasib baik dijangka jatuh di Lautan Hindi...kalau kat tempat orang ramai, pasti besar bencana tu.Isk...isk...Asteroid Sebesar Kolam Bakal Datang Selepas Meteor Russia
~Salam mesra dari yastro~
Ranking: 5
 
© Yastro.net All Rights Reserved